+36‭ 30 847 4018‬

ugyfelszolgalat@kinva.hu

(Új) Pasztellfestés 1. Kezdő Online Tanfolyam

Tanfolyam végén mindent tudsz a pasztellfestésről!

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Ma: Kacérkodsz a gondolattal, Holnap: Mindent tusz majdl

Korábban tesztelhettem egy Mungyo márkájú, 12 db.-os akvarell festék készletet. A tesztet itt olvashatod el! Most hozzájutottam az ARTNESS Művészellátó jóvoltából Egy Aquarius akvarell készlethez és ebben a bejegyzésben ezt tesztelem, egy videót is készítettem, melyben elmondom a véleményemet is a készletről. A videó megtekinthető itt lentebb, vagy a Youtube csatornámon is (ne felejts el feliratkozni rá, ha még nem tetted) megnézhető.

Roman Szmal Aquarius Akvarell Készlet Teszt Youtube Videó

Roman Szmal Aquarius Akvarell Teszt Youtube videó

Szóval a történet ott kezdődött, hogy mikor közzé tettem a Mungyo festéktesztet, megkerestek az ARTNESS Művészellátótól, hogy küldenének kipróbálásra egy Roman Szmal készletet. Akkor már ismerős volt a festék, mert korábban láttam Jane Bundell videóját, ahol nagyon jó véleménnyel nyilatkozott az Aquarius festékről. Másrészről nagy rajongója vagyok a szintén lengyel Renesans márkanevű művészfestékeknek, így boldogan vártam egy újabb lengyel festékmárka kipróbálását.

A festék valójában már jó néhány hónapja megérkezett hozzám, de szerettem volna többet megtudni Roman Szmalról, ezért vártam az információkra, melyeket végül nem sikerült beszerezni, közben egyéb bokros teendőim is akadtak. Most viszont végre volt egy kis időm és kicsomagoltam végre a készletet és megnéztem mit tud ez az akvarell festék.

Roman Szmal Lengyel kézműves akvarellfesték készítő

Mint írtam nem sikerült túl sokat megtudnom Roman Szmalról, de azt a keveset amit tudok leírom ide. Tehát ő egy Lengyel akvarellfestő művész, aki nem volt megelégedve a kereskedelmi festékekkel és elkezdett saját festék készítésével foglalkozni. Ez a hobbi aztán oda vezetett, hogy rövidesen elkezdte árulni a kézzel készített festékeit, és bejegyezte a festékre az „Aquarius” márkanevet. Ha jól fordítottam akkor az aquarius „vízöntőt” jelent.

Ezenkívül nem sokat tudtam meg Roman Szmalról, tekintetbe véve, hogy saját weboldala sincsen, (csak a Facebook oldalát sikerült megtalálnom), csak annyit hogy kézműves módszerekkel készíti a festékeit. Különlegessége hogy a festékszilkék külső csomagolása akvarell papírból készül és egyenként fel van festve rájuk a szilkében található szín.

Roman Szmal

Tubusos akvarellt jelenleg nem készít, és a festékek kizárólag egész szilkében forgalmazza, ezeket a szilkéket, egyébként kézzel töltik, ez látható is a kibontott szilkéken.

A festék kötőanyaga gumiarábikum, továbbá hárs mézet, glicerint és desztillált vizet alkalmaz a receptjeiben.

A Roman Szmal Aquarius festék áttekintése

A hozzám érkezett festék készlet egy tizenkét színt tartalmazó Artur Przybysz Lengyel akvarell művész által összeállított paletta volt.

A készlet nagyon szép dobozban érkezett hozzám, a papírdobozban egy műanyag szilketartóban találhatóak a festék szilkék, a doboz előlapján Artur Przybysz egyik festménye látható, a hátoldalán a készletben található színek táblázata tekinthető meg. A táblázatban az egyes színek alatt, a színnevek angol és lengyel nyelven, továbbá a a pigmenteket azonosító szín index számok olvashatók!

A készlet előlapja
A hátlap

Artur Przybysz festmény

Úgy tűnik, hogy Roman Szmal marketingjének fontos eleme, hogy sok művésszel dolgozik együtt, részben festék teszteket végeznek neki, részben pedig jó néhány művész nevével jegyzet paletta összeállítás kapható a választékában. Ezek főleg Lengyel művészek, tekintetbe véve, hogy Roman Szmal aktívan jelen van a Lengyel akvarellművészek közösségében. De olyan külföldi művészek palettái is felbukkannak a választékban, mint a már említett Jane Bundell, vagy pl. a Madridil művésznő, Mona Omrani.

Az Aquarius festékszilkék kicsomagolása

A festékszilkék kicsomagolása könnyen ment, a készletben található szilkéket alufólia csomagolás védte, a csomagolás alatt, a festék felőli oldalon, még volt egy réteg zsírpapír is további védelemként és összeragadás ellen. A gondos csomagolás minden szilkéről könnyen eltávolítható volt.

A kibontás után szokásom szerint minden szilkét, feliratozni szoktam alkoholos tűfilccel. Két információt szoktam ilyenkor ráírni, a festék nevét, jelen estben pl. „Aquarius”, továbbá az adott szín nevét, hogy pl. “Kobalt kék”. (Ez a feliratozás most a teszt közben ugyan elmaradt, de utólag pótolni fogom!)

Egyébként azért szoktam kibontás után minden szilkét feliratozni, hogy ha véletlenül a jövőben kivennék egy-két szilkét a dobozból, hogy pl. egy másik színre cseréljem, akkor később, tudjam az így félretett szilkéről, hogy mit tartalmaz. Milyen színt és melyik márkából. Erről írtam már korábban egy részletesebb blogbejegyzést is, amit ide kattintva tekinthetsz meg!

A Festékszín minták elkészítése.

Előző tesztemben már említettem, hogy nemrég szert tettem egy nagyon jó kis vázlatfüzetre, egy A/4-es, fekvő formátumú, Molsekine márkájú, akvarell vázlatfüzet képében. Bár csak 200 g-os papír, de 72 oldal van benne és a papír kiemelkedő minőségű, teljesen alkalmas akvarell és gouache vázlatok készítésére. Nos én ezt a füzetet jelöltem ki arra, hogy elkészítsem a színmintákat a festékeimhez.

Az alábbi képen látható módon rajzoltam fel a Roman Szmal Aquarius festék színmintáit, egy alkoholos tűfilccel. Minden szín két rubrikát kap, a felső téglalapba a színt koncentráltan festem fel, az alsó négyzetbe pedig, színátmenetesen festem bele, hogy lássam hogyan viselkedik így a szín. Az alsó négyzetbe, ezen kívül egy függőleges vonalat is húztam alkoholos filccel, ez fogja megmutatni mennyire fed az adott szín.

Minden négyzet alatt pedig a szín legfontosabb ionformációit írtam oda, úgymint: Színnév, nemzetközi szabvány szerinti szín index szám és a fedőképességet jelző piktogram.

Roman Szmal Aquarius színtábla

Aquarius akvarell színek értékelése

Miután kipróbáltam a színeket és kifestettem a színtáblákat, ezután csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni! Hát igen kérem szépen. Ilyen az amikor a művész készíti a festéket, aki maga is pontosan tudja milyennek kell lennie egy jó festéknek.

Ez tényleg egy művész minőségű festék!

Elképesztően könnyen nedvesedik, szép krémes állaga van és nagyon simán és könnyen elkenhető a festék. A 12 szín közül 11 db. „egy pigmentes szín” ami azért fontos mert az 1 pigmentes színek jobban tűrik a más színekkel való keverést. A több pigmentből készített színkeverékek hamar eltompulnak ha további színekkel keverjük őket.

A színek megfelelően transzparensek, azaz áttetszőek voltak, ami nagyon fontos az akvarell festékeknél, hiszen az akvarell festék lényegét éppen ez az áttetszőség jelenti!

További előny, hogy a válogatás nem tartalmaz kifakulásra hajlamos színeket, ez azért jó hír, mert általában minden akvarell választékban jelen vannak az ilyen színek is.

A festékeknél itt-ott szép granulációkat is láttam de kiegyensúlyozott mértékben, ez számomra ugyancsak fontos, mert bár a granuláció szükségességét illetően megoszlanak a vélemények, van aki szereti van aki nem rajong érte. Én a magam részéről kedvelem, mert kifejezetten az akvarell festékek jellemzői közé tartozik, és az akvarell festék a saját jellemzői miatt olyan különleges, ezért jó ha ezek az általános jellemzők jelen vannak a festékben!

Mindenesetre az Aquarius készletemben nem túlzottan, de érezhetően jelen volt némi kis granuláltság, ami szerintem mindenkinek kedvező, kompromisszumos mérték.

A granuláltság lényege egyébként az, amikor a festéket felhígítjuk és a papírra kent, hígított vizes „festéktócsában” a pigment szemcsék külön válnak egymástól és egyfajta kissé szemcsézett hatást mutatnak.

A Shmincke Horadram akvarellfestékeknek, van egy különösen nagymértékben granulált színsorozata. Ez sokkal granuláltabb mint az Aquarius vagy bármelyik másik festékre jellemző, de jól szemlélteti a fotó, mi is a granuláció lényege!

Az általam tesztelt festékválasztékában található Przybysz paletta színei

Hansa Sárga közepes

Nikkel Azo Sárga

Kadmium Vermilion vörös

Aquarius vörös

Pthalo kék (vöröses árnyalat)

Kobalt kék

Przybysz szürke

Pthalo zöld

Természetes sienna

Vörös okker

Caput Mortum

Van Dyck barna

Ez egy jól használható paletta, szépen ki van egyensúlyozva, minden alapszínből és a többi kiegészítő színből is tartalmaz 1-1 hideg és meleg színváltozatot. Így széles spektrumú színkeverést tesz lehetővé.

Bár én pl. a Pthalo kékből a zöldes változatot használnám, a kobalt kék helyett esetleg ultamarin kéket választanék, az Aquarius vörös helyett egy még hidegebb, még lilásabb vöröset, pl. quinacridon magentát, de így is nagyon jó. Przybysz nem húzza szét olyan mértékben a színhőmérsékletet a képein, hogy az egyes színpárok között indokolt lenne nagyobb távolságot tartani. (ez úgy értem, hogy a zöldes tónusú pthalo kék változat és az ultramarin kék távolabb van egymástól a színkörön, mint a vöröses tónusú pthalo kék és az ultramarinnál enyhébben lilás, kevésbé vöröses kobalt kék).

De ez csak egy művész paletta rendjét mutatja, és részemről semmiképpen sem kritika, hiszen az ő módszere a saját stílusán alapul, és nyilván neki ez megfelelő. Az Aquarius festék értékéből pedig pláne semmit sem von le!

Egy szónak is száz a vége ez a festék annyira lenyűgözött, hogy el is határoztam a jövőben sokat fogom használni!

Az Aquarius festékek óriási, kb. 180 féle színből álló választékban kaphatók! Hazánkban az ARTNESS Művészellátó forgalmazza! Az artness.hu oldalon tekintheted meg!

Ha tetszett a cikk, kérlek alul szólj hozzá!


Szerző:

Nagy Krisztián – KINVA festőművész, az oldal szerzője, a KINVA ART AKADÉMIA alapítója.