+36‭ 30 847 4018‬

ugyfelszolgalat@kinva.hu

(Új) Pasztellfestés 1. Kezdő Online Tanfolyam

Tanfolyam végén mindent tudsz a pasztellfestésről!

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Ma: Kacérkodsz a gondolattal, Holnap: Mindent tusz majdl

A közelmúltban hozzájutottam a muveszekboltja.hu jóvoltából egy Mungyo márkájú, 12 db.-os akvarell festék készlethez. A festék leírása szerint, „kezdő színeket” tartalmaz. Egy gyors tesztnek vetettem alá a készletet, a kicsomagolásról és a színminták felfestéséről pedig egy videót is készítettem, melyben elmondom a véleményemet is a készletről. A videó megtekinthető itt lentebb, vagy a Youtube csatornámon is (ne felejts el feliratkozni rá, ha még nem tetted) megnézhető.

Mungyo Akvarell Készlet Teszt Youtube Videó

Mungyo Akvarell Teszt Youtube videó

A Mungyo Akvarell készlet első kézbevétele

A Mungyo készlet nagyon szép csomagolásban érkezett, egy szép és informatív papír dobozt vehettem először a kezembe, amely magában rejtette a szokásos 12 db.-os akvarell festő fémdobozt. A fémdobozon egy elegáns felirat és cégembléma a Mungyotól. Kézbe véve igen masszív doboznak éreztem, nem az a nyeklő-nyakló fajta. A Koreai Mungyo cég, láthatóan hangsúlyt fektet a minőség érzésre, de haladjunk tovább és lássuk csak mit rejt a doboz.

A csomagolás előoldala
Szép, és masszív fémdoboza van
A csomagolás hátoldala
Így néz ki a kinyitást követően

Az 1,5 ml űrtartlmú feles szilkék, dupla csomagolásban érkeztek. A celofáncsomagolás felett egy papír csomagolás látható. A Mungyo cég minden szükséges információt feltüntetett a szilkék külső, papírcsomagolásán. Megtalálható rajta az adott szín neve és felfestése (fantázia neve), a Mungyo saját színkódja, a nemzetközi szabvány szerinti szín index száma, ami nagyon fontos a pigment beazonosítása végett. Továbbá egy piktogram a fedőképesség jelzésére és még néhány egyéb információ.

ÚJ TANFOLYAM A KINVA ART AKADÉMIÁN!

5 db. Akvarell Tájkép Festése

Online Oktatóvideó Sorozat

A videósorozatban 5 db akvarell tájkép festését mutatom be elejétől a végéig. Mindegyik videóban 1-1 kép festése. 5 kép, 5 oktatóvideó!

A Mungyo festékszilkék kicsomagolása

A festékszilkék kicsomagolása könnyen ment, bár a papír a szokásosnál erőteljesebben és passzentosabban volt a szilkére ragasztva, de végül elég könnyen elvált a szilékétől és a celofán lebontása sem okozott, különösebben gondot.

A kibontás után szokásom szerint minden szilkét, feliratoztam alkoholos tűfilccel. Két információt szoktam ilyenkor ráírni, a festék nevét, jelen estben „Mungyo”, továbbá az adott szín nevét, hogy pl. „Kobalt kék”.

Egyébként azért szoktam kibontás után minden szilkét feliratozni, hogy ha véletlenül a jövőben kivennék egy-két szilkét a dobozból, hogy pl. egy másik színre cseréljem, akkor később, tudjam az így félretett szilkéről, hogy mit tartalmaz. Milyen színt és melyik márkából. Erről írtam már korábban egy részletesebb blogbejegyzést is, amit ide kattintva tekinthetsz meg!

A szilkéket, kicsomagolás után feliratoztam

A színminták elkészítése.

Nemrég szert tettem egy nagyon jó kis vázlatfüzetre, ez egy A/4-es, fekvő formátumú, Molsekine márkájú, akvarell vázlatfüzet. Bár csak 200 g-os papír, de 72 oldal van benne és a papír kiemelkedő minőségű, teljesen alkalmas akvarell és gouache vázlatok készítésére. Nos én ezt a füzetet jelöltem ki arra, hogy elkészítsem a színmintákat a festékeimhez.

Az alábbi képen látható módon rajzoltam fel a Mungyo festék színmintáit, egy alkoholos tűfilccel. Minden szín két rubrikát kap, a felső téglalapba a színt koncentráltan festem fel, az alsó négyzetbe pedig, színátmenetesen festem bele, hogy lássam hogyan viselkedik így a szín. Az alsó négyzetbe, ezen kívül egy függőleges vonalat is húztam alkoholos filccel, ez fogja megmutatni mennyire fed az adott szín.

Minden négyzet alatt pedig a szín legfontosabb ionformációit írtam oda, úgymint: Mungyo színkód, színnév, nemzetközi szabvány szerinti szín index szám és a fedőképességet jelző piktogram.

Moleskine akvarell vázlatfüzetbe, rajzolt, színminta táblázat

Mungyo akvarell színek értékelése

Miután kifestettem a szín mintákat, meglepő dolgokat tapasztaltam. Bevallom először nem vártam túl sokat ettől a festéktől, mert magam még nem próbáltam, és elég olcsó a kategóriájában. Bár pl. a Mungyo pasztell krétákat használom és szeretem, de az akvarelljüket eddig nem ismertem. Most 2022. márciusában, mikor e sorokat írom, a fém dobozos, 12 db-os Mungyo festékkészlet ára, mindössze 7200,- Ft. Ami kifejezetten olcsónak számít napjainkban egy ilyen készlet esetén.

A teszt végére aztán a furcsaságokat félretéve, az a véleményem, hogy kitűnő ár/minőség arányú festékről van szó.

De lássuk a színeket.

A kiszínezett színminták

A fent említett furcsaságokat az okozta, hogy a Mungyo bár minden fontos adatot korrektül megjelenít a leírásban a színekről, egy dolgot viszont nem tesz meg. Nem jelöli az „imitációkat”. A legtöbb művészfesték gyártó, rá szokta írni, hogy „Imit’, azaz, imitáció azokra a festékekre, melyek nem a valódi pigmentből készülnek. Tehát, ha a kobalt kék nem kobalt kék pigmentből van, hanem valami másból, akkor így iratozzák fel a színt ” Kobalt kék imit.”, ezzel jelezve a vevőnek, hogy nem valódi kobalt kék pigmentről van szó.

A Mungyo a Viridian zöldet a PG7 pigmentből készíti, ami a Pthalo zöldnek felel meg.

A Cölin kék PB15:3 ami a Pthalocian kék kódja, a Kobalt kék pedig PB29, ami az ultramarin kék színkódja. A viridian, cölin és kobalt pigmentek igen drágák, ez indokolhatja az olcsóbb színre való cserét. Ugyanakkor mivel korrekt módon feltüntetik a színindex számot, így ez nem nevezhető csalásnak, hiszen be lehet ez alapján azonosítani azt, hogy miből van az adott szín.

Tehát ez végül is bocsánatos bűn, ami nem von le semmit a készlet használhatóságáról, és a saját mintámon jelöltem ezeket a tényeket a fenti színek esetében.

A szilkékben lévő festék nagyon jól, könnyen nedvesíthető, a nedves ecset 2-3 dörzsölés után már jelentős festéket vett fel a még száraz szilkéből. Ez jó hír, hiszen vannak nehezebben nedvesedő akvarellfestékek, melyekkel olykor meggyűlik a bajunk.

.

A projekt résztvevői

A színpaletta

A színpalettáról először hiányoltam néhány színt, én ha magam állítom össze a palettámat, akkor legtöbbször van benne Payne’s szürke, Indiai sárga és Kadmium világos vörös, vagy vermilion vörös, továbbá Égetett sienna is. Viszont ezzel a palettával mégiscsak jól el lehet boldogulni, mert a narancs és a permanens vörös keverékéből tisztességes világos vöröset tudtam keverni, a sárga, narancs és az okker keverésével elég jó Indiai sárga árnyalatot kaphatunk. Égetett sienna helyett nagyon jól lehet használni a Mungyo „Light Red” nevű, világos oxid vörös színét. ez a szín tökéletesen képes pótolni az égetett siennát, sőt, azt kell mondanom a legszebb narancsos barna árnyalat amivel mostanában találkoztam, pont olyan mint egy szép égetett sienna csak még annál is szebb!

A light red és a kobalt kéknek füllentett ultramarin kékből pedig pazar Paynes’s szürke keveréket tudtam keverni egy pillanat alatt. A Payne szürke színről van egy korábbi bejegyzésem itt a blogon, a cikket ide kattintva olvashatod el! Végül a vöröses lila szín keverését is megnéztem, itt a permanens vöröset kevertem a permanens lilával és nagyon szép lilás vörös színt kaptam. A sárgás zöldből egy leheletnyit a sárgához keverve pedig egy tisztességes citrom sárga árnyalatot tudtam produkálni. Tehát mindent összevéve, igen jól vizsgázott nálam ez a színösszeállítás, minden fontos színárnyalatot tudtam belőle produkálni, különösebb nehézség nélkül. A színek is szépek, élénkek, és elég intenzívek. Már csak az a kérdés, mennyire lesznek fényállóak a pigmentek de ezt majd a jövő eldönti.

A festéket itt lehet megrendelni!

Mindenesetre én el is határoztam, hogy a legújabb online videósorozatomnál ezt a palettát fogom használni további tesztelés céljából.

Ha kíváncsi vagy rá mire képes élesben ez a színpaletta, akkor nézd meg a videósorozatomat itt!

5 db. oktatóvideóban, 5 db. akvarell tájkép festése, elejétől a végéig! Több infóért, kattints a képre!

Ha tetszett a cikk, kérlek alul a hozzászólások között jelezheted, örülök, ha megírod a véleményedet!


Szerző:

Nagy Krisztián – KINVA festőművész, az oldal szerzője, a KINVA ART AKADÉMIA alapítója.