+36‭ 30 847 4018‬

ugyfelszolgalat@kinva.hu

(Új) Pasztellfestés 1. Kezdő Online Tanfolyam

Tanfolyam végén mindent tudsz a pasztellfestésről!

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Ma: Kacérkodsz a gondolattal, Holnap: Mindent tusz majdl

Az előző cikkben a festékszínek kiválasztásáról írtam, ezt itt olvashatod, most pedig a színek megjelöléséről lesz szó. Itt egy gyors tipp arról, hogy hogyan lehet megkülönböztetni az akvarell színeke egymástól. A hamarosan induló online akvarellfestő tanfolyamon több hasonló tippet is megosztok majd a résztvevőkkel!

Visszatérve a színek jelöléséhez, a probléma abban áll, hogy az akvarell dobozokban gyakran 12-24 vagy még több szín található, szépen sorba rendezve. Viszont miután a csomagolást eltávolítjuk, ezzel együtt eltűnik mindennemű jelölés a festékes szilkékről. Így utólag, sokszor nem pontosan tudjuk, melyik kis szilkében, milyen szín is található!? Különösen a sötét, kékek, lilák, vörösek és zöldek esetén nehéz a megkülönböztetés.

Itt van pl. ez a gyönyörű 12 db-os Mungyo akvarell festék szett. Kibontás előtt még minden szín csomagolásán szépen fel van tüntetve, milyen szín található a szilkében. A használathoz, azonban el kell távolítani a színek csomagolását.
A csomagolás eltávolítása után, már sokszor nem egyértelmű milyen színek vannak a szilkékben!?

Ennek a problémának a kiküszöbölésére hoztam néhány tippet.

Az első legegyszerűbb lehetőség, hogy minden egyes palettaszilke oldalára ráírjuk alkoholos tűfilccel, hogy milyen festék és milyen színű. Én pl. a fotón szereplő példában azt írtam a szilkére, hogy „Renesans – Citrom”! Ebből tudni fogom utólag, hogy a Renesans márkájú citromsárga található a festékes szilkében.

Az „akvarell szilke” jelentése egyébként: a szilke annak a pici, fehér, kis műanyag kocka, vagy téglalap alakú edénykének a neve, amelyben a színek találhatók.

A szilkék általában kétféle űrméretben kaphatók, az un. „fél szilke” 1,5 ml festéket tartalmaz, az „egész szilke” pedig 3,2 ml festéket hordoz. Itt-ott üresen is kaphatók a szilkék, ez azért jó, mert ezeket meg tudjuk tölteni a tubusos akvarellekkel is, így saját kezűleg is csinálhatunk szilkés akvarelleket a tubusos készletünkből is. Ha ezek kiszáradnak, akkor ugyanolyanok lesznek mint a boltban kapható száraz szilkés festékeke, vízes ecsettel bármikor feloldhatók lesznek. Majd a hamarosan induló online akvarell tanfolyamban ezt is bemutatom, hogyan csinálom.

A kép közepén látható kis műanyag akvarell szilke oldalára, alkoholos tűfilccel ráírtam, hogy ” Renesans – Citrom” ebből tudni fogom később milyen szín van a szilkében

Az eltávolított csomagolásnak azt a részét, ahol a szín neve van, visszaragasztom a szilke aljára, mielőtt behelyezem a palettadobozba. Így később tudni fogom milyen szín van a szilkében

A 2. még egyszerűbb megoldás, ha a szilkén található csomagolásnak azt a részét, amelyik a szín nevét tartalmazza visszaragasztjuk a szilke aljára. A fotón látható példában én a Renesans ultramarin kék szilkére ragasztottam vissza. Ha jól rásimítjuk a szilkére, akkor nem lesz útban ez a kis darab papír, amikor a szilkét a helyére tesszük az akvarell paletta dobozba.

Egy darab akvarell papírt kivágok a palettadoboz fedelének méretében annak formájára, úgy, hogy beleférjen a dobozfedőbe. Majd rárajzolom a színek helyzetét.

A 3. megoldás

A 3. megoldást én a fentiekkel szoktam kombinálni. Tehát először minden szilkét jelölök miután kicsomagoltam.

Ha ezzel készen vagyok akkor azt kell megoldani, hogy még egyszerűbben, ránézésre is el tudjak igazodni az egész palettán. Ehhez pedig egy un. „paletta rendet” tartalmazó kis térképet készítünk. A Paletta rendnek azt a rendszert nevezzük ami szerint az egyes színek el vannak rendezve a dobozunkban. A kis térképen ugyanezt az elrendezést követjük.

A paletta térképen minden szín neve, pontos elhelyezkedése a dobozban, továbbá a papíron való tényleges kinézete is látható. Ezt már csak azért is érdemes elkészíteni, mert ilyenkor egyrészt kipróbáljuk az új színeinket, másrészt pedig pontosan láthatjuk, hogy hogyan néz ki a valóságban is az adott szín, az akvarellpapíron.

Én azt javasolom mindenkinek, hogy ha új készletet vásároltok, vagy éppen egy új összeállítást készítetek, akkor 1. jelöljétek meg a szilkék tartalmát, 2. készítsétek el a paletta térképet.

Kifestem a megfelelő rubrikákat a megfelelő színekkel

A kész paletta rendet, behelyezem a festékes doboz fedelébe és ott tartom.

Mint látható nem kell a dolgot túlbonyolítani, kivágom a megfelelő méretű és formájú kis lapot egy akvarellpapírból, majd tűfilccel felrajzolom rá a szilkék helyét, kis négyzetek formájában. Minden négyzet alá odaírom annak a színnek a nevét, amely szín található a dobozban az adott elrendezésnek megfelelően. Általában számomra egyértelmű rövidítéseket írok, hogy jobban kiférjen, pl. a Pthalo kék nálam „Pthalo k.” stb.

Ha ezzel készen vagyok akkor minden színhez tartozó üres négyzetet szépen kifestek a dobozban található színek közül. Majd ezt a kifestett lapot beleteszem a palettadoboz fedelébe. Így ránézésre egyből megtudom állapítani melyik szilkében milyen szín van pontosan és az hogyan néz ki a papíron. Munka közben ezt a kis színtérképet félreteszem, utána a munka végeztével visszateszem a dobozba.

A következő bejegyzésben az akvarell és gouache technika közti különbségről írok itt olvashatod!


Már előrendelhető a KINVA könyv!!

A könyv bemutató oldalán sok információt találsz a könyvről, még bele is olvashatsz egy kicsit.

Azt is megtudhatod, hogyan juthatsz hozzá!


Éppen emiatt hoztam létre a KiINVA ART AKADÉMIA legújabb képzéseként az Akvarell Kezdő Online Festőtanfolyamot, amiben mindent elmondok és bemutatok az akvarellről mai szükséges a kezdéshez.

Ha tetszett a bejegyzés kérlek itt alul szólj hozzá a hozzászólások között!