+36‭ 30 847 4018‬

ugyfelszolgalat@kinva.hu

(Új) Pasztellfestés 1. Kezdő Online Tanfolyam

Tanfolyam végén mindent tudsz a pasztellfestésről!

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Ma: Kacérkodsz a gondolattal, Holnap: Mindent tusz majdl

A piambura technika

Előző bejegyzésemben melyet itt olvashatsz Adrian Gottlieb életéről és pályafutásáról volt szó. Ebben a bejegyzésben az általa megalkotott festőtechnikáról, a piambura technikáról lesz szó.

Adrian Gottlieb alkotta meg a Piambura technikát, amely kizárólag az ő nevéhez fűződik. A piambura technika egy műszó, amelyet Gottlieb alkotott meg. A kifejezés az olasz “Piombo” és az “imprimatura” szavakból lett összerakva. A szó első tagja a “piamb”, a piombó szóból lett leválasztva melynek  jelentése “ólom”, ez utal arra, hogy a technika nagyban támaszkodik az ólomfehér festékre, annak speciális tulajdonságai miatt.

Az “Ura” kifejezés pedig az imprimatúrából adódik, ami utalás a föld színek, alapként való használatára, az árnyékok megjelenítése miatt. Az árnyékok segítenek a piambura technikában a fény megjelenítésére a kettő közti kontraszt segítségével. A könnyebb kiejthetőség érdekében Gottlieb a piamb és ura szótagokat összekapcsolta, és egy “a” betűvel helyettesítette az “o” betűt a piomb szótagban. Így jött létre a piambura kifejezés.

A Piambura technika egy vizuálisan különösen lenyűgöző festési módszert takar. Gottlieb ezt úgy írja le, hogy: „- a piambura technika az, ahogyan a realista festő végrehajtja az impresszionizmust – nem laza ecsetvonásokkal, amely megkövetelné, hogy messziről értékeljük a festményt, hanem minimálisra csökkentett festékkel és színekkel, hogy megmutatható legyen a realista festészetben rejlő pontosság – A piambura úgy ragadja meg a pillanatot és a téma lelkét, hogy a festéket a lényegére redukálja”.

A technika a régi mesterek verdaccio technikáján alapúl, amely a semleges színű aláfestésből, az imprimatúrából és a grisaille szürke aláfestési módszerből ered. Ezeket a technikákat a régi mesterek a freskó és táblaképfestészetben egyaránt használták a réteges lazúrtechnika részeként. Már a régi mesterek idejében is előfordult, hogy a kép egy részét nem fejlesztették tovább, hanem meghagyták a verdaccio festést, ezáltal izgalmas és érdekes módon részben láthatóvá téve a festési folyamatot a néző számára.

Piambura Technika Online Festőtanfolyam

Hamarosan indul a KINVA ART AKADÉMIA legújabb online festőtanfolyama! A képzésen a nagyszerű Adrian Gottlieb által kifejlesztett, egyedülálló szépségű Piambura Technikát tanulhatod meg!

Bővebb információért kattints az alábbi gombra!

A piambura technika története.

Nagyon érdekes történet kapcsolódik a technika létrejöttéhez. néhány évvel ezelőtt Gottlieb három hónapot töltött meghívásos alapon Angliában William Herbert birtokán aki Pembroke 18. és Montgomery 15. grófja címeket viseli. A látogatás célja munka volt.

Ez idő alatt kellet megfestenie William Herbert hivatalos portréját, amely a több évszázad óta gyarapodó családi portrégyűjtemény részét képezi. A munka végeztével megkérték, hogy készítsen egy gyors portrét a gróf barátnőjéről, Victoria Bulloughról aki azóta már Pembroke 18. grófnője lett.

Adrian Gottlieb – William Herbert 18 th Earl of Pembroke

Idő hiányában a grófnő portréjánál, már nem lehetett egy több rétegből álló lazúr festésbe belekezdeni, így Gottlieb úgy döntött, hogy készít egy monokróm festményt amely egy normál griasille aláfestés, kidolgozottabb verziója lesz.

Victoria Bullough grófnő portréja, a piambura technika prototípusa

A festmény rendkívül szép lett, és ez a kép indította el Gottliebben azt a késztetést, hogy ezt a technikát továbbfejlessze és kifinomítsa, így hozva létre végül a ma is ismert piamburát. Tehát Victoria grófnő portréja volt a piambura technika prototípusa.

A további kísérletezések folyamán Gottlieb kidolgozta a piambura technikát ami ma már teljesen kiforrott módszert jelent a festészetben.

A piambuta technika érdekessége, hogy két funkciója lehetséges.

  1. Funkció Egy önálló, kész monokróm alkotás lehet a technika végcélja.
  2. Funkció Egy többrétegű színes lazúrfestő technika kiinduló alapját képezheti, így egy színes festmény kezdeti lépéseként funkcionál.

Gottlieb gyakran ugyanazt a témát kétszer dolgozza ki, megcsinálva belőle mindkét  verziót. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanarról a témáról kétszer készíti el a piamburát, és az egyiket továbbfejleszti színes festménnyé.

Néhány piambura kép

Már előrendelhető a KINVA könyv!!

A könyv bemutató oldalán sok információt találsz a könyvről, még bele is olvashatsz egy kicsit.

Azt is megtudhatod, hogyan juthatsz hozzá!


A következő bejegyzésben a Piambura technika bemutatása következik!

Gottlieb technikája annyira inspiráló, hogy emiatt hoztam létre a KiINVA ART AKADÉMIA legújabb képzéseként a Piambura Technika Online Festőtanfolyamot

Ha tetszett a bejegyzés kérlek itt alul szólj hozzá a hozzászólások között!