+36‭ 30 847 4018‬

ugyfelszolgalat@kinva.hu

(Új) Pasztellfestés 1. Kezdő Online Tanfolyam

Tanfolyam végén mindent tudsz a pasztellfestésről!

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Ma: Kacérkodsz a gondolattal, Holnap: Mindent tusz majdl

Előző blog bejegyzésben melyet ide kattintva olvashatsz el, a kemény és a lágy pasztell pasztellkréták közötti különbségekről volt szó, ebben a bejegyzésben a 30 db-os Sennelier, Feles Pasztellkréta Készlet Tesztelését mutatom be. A blog bejegyzésben a tesztről készített Youtube videó is megtekinthető!

A Sennelier Pasztellkészletet az Úristen Festek Művészellátó biztosította számomra, tesztelési célból. Ezúton is köszönöm nekik a felajánlást!

A teszt videó megtekintése

A Sennelier Pasztellkréta gyártójának bemutatása

A Francia Sennelier cég az egyik legpatinásabb Európai Művészfesték Gyár. Történelme több mint 130 évre tekint vissza, Gustave Sennelier 1887-ben alapította a gyárat, azzal a céllal, hogy a művészek számára készíthessen minél jobb festékeket és festőszereket. Már Paul Gauguin is használta a festékeiket. Legendás történetnek számít az a sztori is, mikor Pablo Picasso számár készítették el, a világon elsőként az olajpasztell krétákat.

A történet szerint, akkoriban jelentek meg az első zsírkréták, és Picasso azzal a kéréssel fordult a gyárhoz, hogy készítsenek számára művész minőségű „zsírkrétákat” melyeket terpentinnel el lehet mosni, így kombinálni lehet a kréta segítségével a rajzot és az olajfestészetet.

A Sennelier cég el is készítette a művésznek a krétákat, ehhez, főleg lenolaj és méhviasz keverékét használták, ezt gyúrták össze a száraz pigmentekkel és ebből sodortak aztán krétákat. Az így készített kréták lágyabbak voltak a szokásos zsírkrétánál, ez a lágyság teszi lehetővé azt, hogy egyszerre lehet velük rajzolni, és a felületre felvitt színes kréta foltokat, terpentines ecsettel el lehet mosni, ekképpen tulajdonképpen olajfestékként is tud funkcionálni. Így Picasso kombinálhatta egy munkán belül a rajzot és a festészetet.

Ezeket a krétákat nevezték aztán olajpasztell krétának, és tulajdonképpen ezt a festészeti médiumot Picasso és a Senneiler cég együttműködésének köszönheti a világ. Azóta természetesen már sok művészfesték gyár is készíti a saját verzióját.

Visszatérve a cikkünk tárgyához, ezúttal a porpasztell krétát tesztelem. A Sennelier lágypasztell színsora 525 színárnyalatból áll. Számos kisebb-nagyobb készletet is kínálnak, cikkünk tárgya egy ilyen 30 db-os feles készlet.

A legtöbb tapasztalt pasztellfestő számára, a Sennelier kréták a csúcsminőséget jelentik, a Német Shmincke cég krétáival szokták egy napon emlegetni, a legtöbben ezt a két márkát említik az élvonalbeli kréták kapcsán, ki.ki saját preferenciái szerint vagy a Shmincke, vagy pedig a Sennelier krétájára esküszik.

A pasztell kréta készlet doboza

A Sennelier Pasztellkréta bemutatása

A Sennelier kréták méltónak bizonyultak hírnevükre. Tesztem során azt a következtetést vontam le, hogy a Sennelier pasztelljei rendkívül puhák, olyan puhák, hogy abban a pillanatban, amikor hozzáérnek a papírhoz, a pigment már be is fogja a papírt, ezért nagyon „könnyű kézzel” kell dolgozni ezekkel a krétákkal. A másik feltűnő tulajdonságuk, hogy borzasztó intenzív, vibráló színeket találtam a színsorban. Igazából ilyen erős színező erővel és ennyire lágy krétákkal még nem volt dolgom korábban.

Nagyon finoman kell a krétához nyúlni, puhaságánál fogva rendkívül omlós, könnyen töredezik (ez függ a páratartalomtól is, száraz levegőjű helységben tárolva törékenyebb, mint párásabb körülmények között), de éppen ez az egyik vonzó tulajdonsága, ez a nagymértékű lágyság.

Emiatt rajzos munkákhoz kevésbé ajánlom, inkább a foltszerű, pasztellfestés módszeréhez való, különösen jól lehet vele eldörzsölve színeket egymásba keverni.

A pasztellkészlet a dobozába az első használat után

A Sennelier Pasztellkréta festőteszt

Végül egy A/4-es méretű Müller Drogériában kapható, fekete színű plakátkartonra dolgoztam egy kicsit a krétával, az intenzív színekkel gyönyörű színdinamikát tudtam produkálni a papíron. A plakátkartonon, gyönyörű, finom textúrákat értem el a kréta segítségével, könnyed érintésre is jó felvette a krétáról a porszemcséket a karton.

Mikor egy felfestett színre újabb réteget raktam egy másik színből, akkor azt tapasztaltam, hogy képes teljesen befedni, eltakarni az alatta lévő színt az újabb színréteg. ez a krétákban található jó minőség, intenzív, és pigmentek magas koncentrációjáról árulkodik. A Sennelier, megoldotta azt a problémát, hogy a lehető legkevesebb töltőanyagot használva, nagyon intenzíven tudja tartani a színeket.

A kész festmény színdinamikája gyönyörű lett

Mindent összevetve bátran ajánlhatom a Sennelier krétákat a pasztellfestők számára. Már egy ilyen korlátozott 30 db-os készlet is nagyon hasznos lehet, jól kiegészíti az olcsóbb, de több színt tartalmazó egyéb márkákból származó készleteimet, a különlegesen intenzív színek megléte, és a kréták puhasága sokat lendíthet egy olcsóbb készleten is, ha ezzel egészítjük ki!

A Sennelier Pasztellkréta készletet az Úristen Festek Művészellátó biztosította a teszthez. A művészellátó webáruházában ide kattintva beszerezhető, vagy személyesen a Budapest József krt. 26. szám alatti üzletükben!

Ingyenes Pasztellfestő Online Tanfolyam

Már elérhető az ingyenes pasztellfestő online tanfolyam, melyben 10 db. videó lecke található a pasztellfestés alapismereteivel!

A tanfolyam díjmentes, bárki megtekintheti!

Ha tetszett a bejegyzés, alul a hozzászólások között megoszthatod a gondolataidat velünk…