+36‭ 30 847 4018‬

ugyfelszolgalat@kinva.hu

(Új) Pasztellfestés 1. Kezdő Online Tanfolyam

Tanfolyam végén mindent tudsz a pasztellfestésről!

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Ma: Kacérkodsz a gondolattal, Holnap: Mindent tusz majdl

Előző blog bejegyzésben melyet ide kattintva olvashatsz el, a pasztell papírokról volt szó, ebben a bejegyzésben a pasztell kréták keménységét hasonlítjuk össze.

Ez a videó a Pasztellfestés 1. Kezdő Online Tanfolyam egyik leckéjéből származik, de megtekinthető többek között az Ingyenes Pasztellfestő Online Tanfolyamban is, ahol további ingyenes pasztellfestő tudásanyagokat tekinthetsz meg!

Oktató videó

A Kemény és a Lágy pasztell kréták közötti különbség miatt, más más funkciókra használjuk a különböző krétákat.

A kemény kréták karcosabb, vonalszerű munkát tesznek lehetővé, emiatt inkább a rajz szerű munkákhoz alkalmasabbak.

A lágy, puha kréták, foltszerűen, könnyebben tömítik a pasztell papír textúráit, ezért a festményszerű munkához lehetnek megfelelőbbek.

Természetesen puha krétával is lehet rajzos munkát csinálni, csak kissé problémásabb és ugyanígy kemény krétával is lehet foltszerűen dolgozni, de ez ugyancsak nehezebb lesz, mint a puha változattal.

A kemény pasztell kréta

A kemény kréta karcossága miatt, nehezebben lehet eldörzsölni folttokká a karcos vonalait, Sokszor láthatóak maradnak eldörzsölés után is ezek a kis karcos vonalak. A kemény kréta emellett kevésbé képes eltömíteni a pasztell papír textúrázott felületén található mélyedéseket. Ezek gyakran továbbra is „üresek maradnak”, láttatva a papír eredeti színét. Éppen ezért a kemény kréta inkább rajzos használatra való, esetleg gyakran alkalmazzák az első rétegekhez, mert kevésbé tömít a puha társánál, így több réteget lehet elérni, ha kemény krétával kezdjük az első 1-2-3 réteget, majd utána puhább krétával folytatjuk a további befejező rétegeket.

Az is gyakori módszer, hogy a puha rétegek tetejére dolgozunk utólag kemény krétával, ha karcos vonalakat pl. fűszálakat szeretnénk megjeleníteni.

Tehát összefoglalva a kemény krétát a kezdeti rétegekre, és a befejező rajzos rétegekre használjuk, továbbá az előrajzoláshoz, és esetleg akkor, ha kifejezetten csak rajzolni szeretnénk.

A kemény kréta jobban eldörzsölhető az olyan papírokon aminek nincs, vagy csak nagyon csekély a textúrázottsága. Az ilyen sima felületű papírokon, a kemény krétát is egészen jól el lehet dörzsölni, már-már közel olyan mértékben, mint ahogyan a textúrázottabb papíron a puha krétákat. Azzal viszont számolnunk kell, hogy a sima papírokra nem tudunk olyan sok pasztell réteget felvinni, mint a textúrázott papírokra, mert a sima papír hamar „betelik”, és néhány réteg után, több réteg pasztellpor, már nem tud megkapaszkodni rajta.

A kemény és a lágy pasztell kréták

A puha pasztellkréta

A puha kréták nagyon finom porrá omlanak, már. enyhe dörzsölés hatására is. Ennek köszönhetően, testesebb, foltszerűbb, pasztellrétegeket visznek fel a papírra, könnyebben eltömítik már 1-2 rétegben is a pasztell papír textúráinak mélyedéseit. Ennek köszönhetően sokkal könnyebb őket egymásba mosni, dörzsölni, könnyebb a színeket egymásba keverve, új színtónusokat létrehozni, és a karcos nyomok is könnyedén eltűntethetők segítségükkel. Emiatt ha eldörzsöléses, foltszerű, munkát szeretnénk végezni, érdesebb felületű papírokon, a színek egymásba keverésével, akkor mindenképpen érdemes ehhez puha, lágy pasztellkrétákat használni.

Ingyenes Pasztellfestő Online Tanfolyam

Már elérhető az ingyenes pasztellfestő online tanfolyam, melyben 10 db. videó lecke található a pasztellfestés alapismereteivel!

A tanfolyam díjmentes, bárki megtekintheti!

Ha tetszett a bejegyzés, alul a hozzászólások között megoszthatod a gondolataidat velünk…

Ha tetszett a bejegyzés, alul a hozzászólások között megoszthatod a gondolataidat velünk…