+36‭ 30 847 4018‬

ugyfelszolgalat@kinva.hu

(Új) Pasztellfestés 1. Kezdő Online Tanfolyam

Tanfolyam végén mindent tudsz a pasztellfestésről!

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Ma: Kacérkodsz a gondolattal, Holnap: Mindent tusz majdl

Nádtoll Faragás. Az előző bejegyzésben megismertük a mártogatós tollak típusait, a bejegyzést itt olvashatod, ebben a cikkben a nádtoll faragását mutatom be! A tintával és diópáccal való írás és rajzolás legősibb eszközei a nádtollak voltak. A nád üreges szerkezete és viszonylag kemény szára, megfelelő alapanyagként szolgál a tintába mártható tollak készítéséhez. A bejegyzésben lentebb egy videó is található a folyamatról, nézd meg azt is!

Nádtoll faragás, bemutató videó

A nádtoll készítéséhez szinte bármilyen fajta üreges szárú nád megfelelő lehet, így a hazánkban a természetes vizek partján mindenütt megtalálható közönséges nád, vagy a dísznövényként kertjeinkben egyre jobban elterjedő bambusz nád is.

A közönséges nád

A közönséges nádnak vékonyabb fala van és törékenyebb, sérülékenyebb mint a bambusz nád. Emiatt kevésbé tartós, és bár faragni könnyebb, de nem lehet olyan változatos formavilágot készíteni belőle, mint a bambusznádból.

Ugyanakkor mivel könnyen pótolható, gyorsan faragható ingyenes anyag ez ellensúlyozza hátrányait.

közönséges nád

A bambusz nád

A bambusznád fala sokkal erősebb, rugalmasabb és vastagabb szerkezetű emiatt alkalmasabb változatos formájú és tartósabb nádtollak faragására.

Bambusznád

Bármilyen nádtípust is választunk a nádtoll faragáshoz, fontos, hogy már kiszáradt állapotban faragjuk és így is használjuk fel. A még zöld nád szára nincs kellően átkeményedve és használat közben könnyen deformálódik, nem alkalmas nádtoll készítésére! Tehát csak száraz nádakkal dolgozzunk!

A bambusznád esetében van egy „félig száraz” állapot. A bambusznád, örökzöld növény, egy-egy szál évekig is él, évekig zöld marad. Azonban a több éves szálaknál lehet találni félig zöld, félig száraz állapotot, ezek a legjobbak a toll faragáshoz, mert ezek már kellően átkeményedtek.

Ezeket félig zöld állapotban is faraghatjuk és elég kemények lehetnek a használathoz, de ha kivágtuk és méretre vágjuk őket, akkor hagyhatjuk száradni mielőtt faragnánk és felhasználnánk. Kivágott állapotban már gyorsan kiszárad.

De arra ügyeljünk, hogy több éves szárakat vágjunk ki, azok a legkeményebbek!

Az új, 1-2 éves hajtások kevésbé kemények.

Töltsd le az ingyenes e-könyvet!

A 10 oldalas könyvben írok a diópác történetéről és felhasználási lehetőségeiről a festészet terén. Az elkészítéshez találsz benne receptet, a szükséges anyagok és eszközök felsorolást, továbbá az elkészítés folyamatának leírását is!

KATTINTS IDE A LETÖLTÉSHEZ

Hegy típusok

A nádtoll faragásnál különböző hegytípusok léteznek, mindegyik jó lehet rajzoláshoz, mindegyiknek vannak egyedi tulajdonságai.

Én 3 féle hegytípust különböztetek meg, amiket magam is szoktam csinálni.

Három féle hegy típus:

1. egyszerű hegy

2. összetett hegy

3. ferdére vágott

Az alábbi képen megfigyelhető mindhárom hegy típus

A baloldali két toll egyszerű hegy típusra lett faragva.

Egyszerű hegyű nádtoll faragás

Ez nagyon egyszerűen készül, kb. 30-45 fokos szögben, ferdén vágjuk el és ennyi az egész.

A közönséges nád faragásához kizárólag ezt ajánlom, mert még ez a legtartósabb az ő esetében.

Különböző hegytípusok, bal szélső közönséges nád, a többi bambusz

Az összetett hegyű nádtoll faragás

Ez kicsit több munkát igényel, kizárólag bambusz nádból ajánlom a készítését!

Itt azt csinálom, hogy kb. 5 cm-re a bambusz szál végétől elkezdek egy lépcsőt bele faragni, majd a fele távolságból, egy második, rövidebb lépcsőt is belefaragok, utána pedig a végét mindkét oldalról kb. 45-45 fokos szöget bezárva, hegyesre faragom és készen is van.

Kedvenc hegytípusom Látható, hogy először „két lépcsőt” faragtam bele

A két lépcső faragása után mindkét oldalról kb. 45 fokos szögben hegyesre faragtam.

Egy másik közeli kép

A Ferdére vágott hegy típusú nádtoll faragás

Én ezt ritkábban alkalmazom, de ez sem bonyolult hegy. ezt a hegytípust az Arab kalligráfiában kedvelik, alkalmas széles vonalak és vékony vonalak húzására is.

Ez úgy kell faragni, hogy itt is faragunk egy kb. 5 cm hosszú lépcsőt, de itt csak egy lépcső lesz, viszont az mélyebbre faragjuk. Utána a viszájáról is lefaragunk egy kicsit. Majd az agy keletkezett, téglalap alakú faragott résznek a végét ferdére vágjuk és készen is van.

Lépcsőt faragunk

A viszályáról is megfaragjuk

A végét ferdére vágjuk

Rajzolás és Festés Diópáccal Online Tanfolyam

A KINVA ART AKADÉMIA online tanfolyamából megismerheted a diópáccal való rajzolás és festés módszereit és különböző vegyes technikákat is, pl. pasztell és gouache kombinálását diópác rajzzal. Nézd meg a részleteket az alábbi gombra kattintva!

Ha tetszett a cikk alul a hozzászólások között várom a megjegyzésedet!


Szerző:

Nagy Krisztián – KINVA festőművész, az oldal szerzője, a KINVA ART AKADÉMIA alapítója.