+36‭ 30 847 4018‬

ugyfelszolgalat@kinva.hu

(Új) Pasztellfestés 1. Kezdő Online Tanfolyam

Tanfolyam végén mindent tudsz a pasztellfestésről!

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Ma: Kacérkodsz a gondolattal, Holnap: Mindent tusz majdl

A mártogatós toll bemutatása következik ebben a cikkben. Az előző cikkben ismertettem a diótinta készítésének egyszerű és olcsó módját, a „bejegyzés itt olvasható”, ebben a cikkben pedig a mártogatós tollat mutatom be Tehát a diópáccal, diótintával és egyéb tintákkal, tusokkal való rajzoláshoz, szépíráshoz, kalligráfiához használhatunk mártogatós tollakat is.

Töltsd le az ingyenes e-könyvet!

A 10 oldalas könyvben írok a diópác történetéről és felhasználási lehetőségeiről a festészet terén. Az elkészítéshez találsz benne receptet, a szükséges anyagok és eszközök felsorolást, továbbá az elkészítés folyamatának leírását is!

KATTINTS IDE A LETÖLTÉSHEZ

A rajz- és íráskészség fejlesztésére tökéletesen alkalmas, a gyakorláshoz pedig már elég lehet egy-egy tollszem, tollszár, tus vagy tinta és papír.   

Nézd meg az alábbi videót is ahol beszélek a tollakról!

Mártogatós tollak bemutató videó

A mártogatós tollak alapanyag szerint 3 fő kategóriába sorolhatók, ezek az alábbiak.

  • Lúdtollak
  • Nádtollak
  • Fémhegyű tollak

Nádtollak

A tintákkal történő rajzoláshoz és íráshoz, eleinte különböző nádakat használtak, ezek készülhetnek közönséges, vizeink partján mindenütt megtalálható közönséges nádból, vagy a napjainkban egyre több kertben dísznövényként feltűnő bambusznádból is. De a legtöbb üreges nádféle alkalmas lehet erre a célra. A bambusznád az egyik legjobb ezek közül, mert tartósabb és precízebb megmunkálást tesz lehetővé.

Saját nádtollaim
Gyári nádtollak

Lúdtollak

Az idők folyamán Európában egyre inkább felváltotta a nádtollakat a lúdtoll, ez főleg azért volt szükséges mert itt főleg közönséges nád termet csak, a bambusz még nem volt ismert, és a lúdtoll tartósabbnak bizonyult.

Mind a lúdtollat, mind a nádakat szükséges volt megfaragni használat előtt, a speciális formára faragott hegy tette alkalmassá az írásra és rajzolásra őket.

Hagyományos lúdtollak

Fém mártogatós tollak

Valamikor a 16. században készültek az első fémhegyű tollak, melyek még rézből készültek, ezek nem voltak elég tartósak, így nem tudták felváltani a lúdtollat. A 17. században végül elkezdték acél heggyel készíteni a tollakat ezek már beváltak, gyorsan elterjedtek és hamarosan egyre inkább felváltották a lúdtollakat.

A modern mártogatós toll két részből áll, egy tollszárból és egy tollhegyből. A tollhegyet „tollszemnek” nevezzük és különböző méretben és formában kaphatóak. Más-más tollszem való a vékony és a vastag vonalakhoz, illetve a kalligráfiához és a rajzhoz stb.

A tollszárak úgy vannak kialakítva, hogy cserélhető bennük a tollszem. Így elvileg elég 1 db. tollszár és néhány cserhegy. A gyakorlatban egyes tollszem márkákhoz saját szárakra lehet szükség, mert lehetnek illeszkedési problémák köztük.

Tehát összegezve a tollszem és rajztoll, fémből készült, tollszárban rögzíthető íróeszköz.

A saját rajztollaim

Tippek a mártogatós toll beszerzéséhez

A művészeti felhasználásban, ha rajzolni szeretnénk a különböző tintákkal, akkor a legjobb ha egyaránt beszerzünk bambusznád és fém tollakat is.

A fémtollak precízebbek, a nádtollat viszont egy kis gyakorlással és kísérletezgetéssel percek alatt személyre szabhatjuk egy kis faragással, éppen az aktuális munkánkhoz a legmegfelelőbb módon. Ráadásul, ha hozzáférünk saját forrásból bambusznádhoz, esetleg közönséges nádhoz, akkor a nádtoll még ingyen is van

A gyakorlatban azok a művészek akik gyakran használnak mártogatós tollakat, többféle fém tollszemet és különböző méretű és formájú faragott nádakat használnak, tehát több darabos eszköztárral rendelkeznek.

Mivel ezek viszonylag olcsó és tartós eszközök, nem igényelnek nagy beruházást és ritkán kell pótolni őket. Néhány ezer Ft-ból szép kis készletet állíthatunk össze.

Rajztoll
Tipikus rajzoláshoz való tollszem

Különböző tollszemek

A muveszekboltja.hu oldalon KATTINTS IDE nagyon sokféle tollszem és tollszár, továbbá kiegészítők közül válogathatunk.

A tollszemeket, munka közben vízbe mártva is tisztíthatjuk, munka után tanácsos, forró vízzel elmosni őket. Praktikus eszköz a sörte tollszemtisztító, amelynek az a lényege, hogy a tollszembe munka közbe pici kis papír részecskék akadhatnak bele, akadályozva a tinta áramlását. Ezeket a kis papír cafatokat eltávolíthatjuk ha a sörtén párszor áthúzzuk a tollhegyet.

Létezik speciális tollszemtisztító folyadék is, amely megkönnyíti a munka utáni tisztogatást, de pl. a diótinta esetében tökéletesen elegendő lehet a forró víz is tapasztalataim szerint.

Egy másik praktikus eszköz a kis bádog tollszemtartó doboz, melyben a cserehegyeket tarthatjuk. Magam is használom ezeket az eszközöket, de ezek már opcionális felszerelések.

Tollszemtisztító kefe
Tollszemtartó dobozka
Tollszemtisztító folyadék

A tollszemtisztító folyadék itt szerezhető be: KATTINTS IDE

Mint látható a mártogatós toll használata nem ördögtől való mutatvány, könnyen elsajátítható és gyakorlással jól fejleszthető készség. A diótinta és a mártogatós tollal való rajzolás gyakorlatilag a leginkább megfizethető rajzeszközünk lehet. Olcsó és egyszerű, és a drága tűfilcekkel ellentétben sosem fogy ki!

Ha tetszett a cikk alul a hozzászólások között várom a megjegyzésedet!

A következő blogbejegyzésben a nádtoll faragását fogom bemutatni!

10 oldalon a diópác készítéséről

Töltsd le ezt az ingyenes e-könyvet!

A 10 oldalas könyvben írok a diópác történetéről és felhasználási lehetőségeiről a festészet terén. Az elkészítéshez találsz benne receptet, a szükséges anyagok és eszközök felsorolást, továbbá az elkészítés folyamatának leírását is!


Szerző:

Nagy Krisztián – KINVA festőművész, az oldal szerzője, a KINVA ART AKADÉMIA alapítója.