+36‭ 30 847 4018‬

ugyfelszolgalat@kinva.hu

(Új) Pasztellfestés 1. Kezdő Online Tanfolyam

Tanfolyam végén mindent tudsz a pasztellfestésről!

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Ma: Kacérkodsz a gondolattal, Holnap: Mindent tusz majdl

Az előző blog bejegyzésben(itt olvashatod) 3 általam ajánlott pasztell kréta fajtát mutattam be, a mai cikkben pedig a pasztell papír bemutatása van soron. Néhány általam használt papírt mutatok be a bejegyzésben, melyben lentebb a videó is látható.

Ez a videó a Pasztellfestés 1. Kezdő Online Tanfolyam egyik leckéjéből származik, de megtekinthető többek között az Ingyenes Pasztellfestő Online Tanfolyamban is, ahol további ingyenes pasztellfestő tudásanyagokat tekinthetsz meg!

.

Videó

A pasztell papír ismertetése

A pasztell papír olyan papírfajtát jelent, amely arra lett kifejlesztve, hogy a pasztellkréta, finom, száraz porszemcséi, képesek legyenek megtapadni, megkapaszkodni a papír felületén. A pasztellfestés és rajzolás lényegét ugyanis az jelenti, hogy a száraz porpasztell krétát a papírra dörzsölve, arról a papír felülete lecsiszol valamennyi finom, színes pasztell port, és az a papír textúráiba kapaszkodva marad ott a papíron. Általában, minél erőteljesebb a papír textúrája, annál több port tud felvenni a krétákról, ha pedig minél simább a papír, akkor annál kevesebbet.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hány rétegben lehet a különböző színű krétákat egymásra rétegezni a papír felületén. Ugyanis pasztellfestés közben gyakran több színréteget is egymásra viszünk, és bizonyos munkákhoz szükséges az erősebb textúra, hogy a megfelelő rétegszámot elérhessük.

Emiatt a pasztell papírok felülete általában nem teljesen sima, hanem némileg textúrázott felületet mutatnak. Egyesek szokták „csiszoló papírnak” is nevezni a pasztellpapírokat, ami arra utal, hogy a papír textúráin egyfajta csiszoló hatásként, segítenek ledörzsölni a pasztellkréta felületéről a színes porszemcséket. Ez a kifejezés azonban megtévesztő is lehet, mert egyes pasztellfestők valódi, műhelymunkában is alkalmazott csiszoló papírokat is szoktak használni képalapként, melyekre lentebb még kitérek.

Ahogy látható léteznek kifejezetten pasztellezéshez fejlesztett papírok, de valójában másfajta papírok is lehetnek alkalmasak a pasztellezéshez, sőt bizonyos mértékig minden papír alkalmas lehet, bár a sima felületű papírokkal nehezebben boldogulhatunk, a textúra hiánya miatti kevés elérhető rétegszám okán.

A színes pasztell papír

A színes pasztell papírok logikája abból akad, hogy a pasztellfestők gyakran nem fehér, hanem valamilyen egyéb színű, pl. fekete, szürke, drapp, stb. színű papírt használnak kiindulási alapként. Bizonyos festményekhez jobb lehet egy ilyen színes háttér alkalmazása, mert pl. a sötét tónusú munkákhoz jó lehet a fekete papír, vagy egyes színekkel való munkánál színkontrasztot szeretnénk elérni a papír alapszínével stb.

Emiatt a pasztell papír gyártók a fehéren kívül, sokféle színben készítenek pasztellpapírokat, melyekben a színek egészen széles választéka megtalálható. A pasztellezők gyakorlatában ismert, a fehér papír különböző módszerekkel történő előzetes színtónusra való színezése is.

A pasztell papír színezése

Ehhez a pasztellfestők sokféle anyagot szoktak használni, de főleg olyan anyagokat, melyek „vékony konzisztenciával bírnak”, tehát nem sűrű festékek. Ugyanis a sűrű festékek, mint pl. a gouache, akrill festék stb. általában könnyen eltömítik a pasztell papír textúráit, így kevésbé lesz alkalmas a a pasztell rétegek halmozására a papír. Emiatt a sűrű festékeket csak nagyon erős textúrájú felületekhez ajánlom, mint pl. festővásznak, csiszoló papír stb. A normál textúrájú papírok színezésére a vékony, folyékony anyagok alkalmasabbak, mint pl a tinták, pácok, akvarell festék, akrill tinta stb. Egyes pasztellezők még szokták a pasztell krétával, majd annak elmosásával is színezni a papírt munka előtt, ezt majd később bemutatom a pasztell kezdő tanfolyamban is!

Akvarell papírok mint pasztellpapír

Egyes pasztellfestők, különösen akik akvarellisták is egyben, előszeretettel használnak akvarell papírt a pasztell festés alapjaként. Egyes hidegen sajtolt és merített akvarell papírok, melyeknek erősebb a textúrája (a melegen sajtolt papír, általában túl sima), kiválóan alkalmas pasztellezéshez is. Akvarell papír használatát indokolhatja az is, ha valamilyen színű tónusra szeretnénk pasztellezni, de nincs olyan színű papírunk és magunk akarjuk ezt a tónust előzetesen rászínezni a papírra, melyhez valamilyen vizes médiát, pl. diópácot, vagy akvarellfestéket használunk. Ilyenkor a legalkalmasabbak az akvarell papírok lehetnek, melyek jól tolerálják a vízzel való nedvesítést, hiszen erre lettek kifejlesztve.

Egyéb anyagok a pasztell papír helyett

A pasztellezéshez gyakorlatilag mindenféle alap megfelelő lehet, ha elegendő textúrával bír, sokan használnak különböző, pl. szénrajzhoz ajánlott rajztömböket, fotókartonokat, de pl. festővásznakra és asztalosok, autófényezők által, felületpolírozáshoz használt, nagy szemcse finomságú, csiszoló papírokat is Ezek általában a 600-1200 szemcseméret közötti tartományban található csiszoló papírok.

Az általam ajánlott pasztell papírok.

Egyik személyes kedvencem, a Koreai Mungyo márkájú pasztell papírok, melyeket A/4-es és A/3-as tömbökben vásárolhatunk meg. A Mungyo papírok különböző színválasztékban kaphatók. Fehér, színes és sötét tónusú készletek találhatók az egyes tömbökben. A Mungyo papírok ide kattintva vásárolhatók meg.

Maruman Zuan rajztömb
Fabriano Tiziano pasztell tömb

A legolcsóbb megoldás amit megfelelőnek találtam a papír tömbök esetében a különböző méretű Maruman márkanevű fehér rajztömbök, melyek ugyancsak jó alternatívát jelentenek és nagyon kedvező az árfekvésük. A Maruman papír tömbök ide kattintva vásárolhatók meg!

A másik hazánkban kedvelt márka melyet magam is használok a Fabriano cég Tiziano márkanevű pasztell tömbje, ami ide kattintva szerezhető be, különböző színekben és méretekben!

Átlagos pasztell papír árak, 2023 01. dátum szerint

  • Fabriano Tiziano pasztell tömb A/3-as 30 lap 160 g fehér 7400,- Ft
  • Fabriano Tiziano pasztell tömb A/3-as  30 lap 160 g fekete 7400,- Ft
  • Mungyo 160 g pasztell tömb A/3-as 20 lap fehér 8500,- Ft
  • Mungyo 160 g pasztell tömb A/3-as 20 lap fekete 11250,- Ft
  • Fotókarton 50 x 70 300,- Ft
  • Vázlattömb A/3-as ZUAN Maruman 24 lap fehér 126,5 g 3000,- Ft
  • Vázlattömb A/4-es ZUAN Maruman 24 lap fehér 126,5 g 1300,- Ft

Természetesen az általam felsorolt lehetőségek közül, sok egyéb opció megtalálható a hazai művészellátók választékában, vagy pl alkalmas fotókartonok is számos helyen beszerezhetőek. fotókartont és a Müller drogériákban szoktam vásárolni.

A következő blog bejegyzésben a pasztell kréták keménységét tesztelem, többféle típust hasonlítok össze egymással, ez segíthet a megfelelő kréta kiválasztásában! A cikket ide kattintva olvashatod el…

Ingyenes Pasztellfestő Online Tanfolyam

Már elérhető az ingyenes pasztellfestő online tanfolyam, melyben 10 db. videó lecke található a pasztellfestés alapismereteivel!

A tanfolyam díjmentes, bárki megtekintheti!

Ha tetszett a bejegyzés, alul a hozzászólások között megoszthatod a gondolataidat velünk…

Ha tetszett a bejegyzés, alul a hozzászólások között megoszthatod a gondolataidat velünk…